Novosti

Znate li koliko sok aronije doista utječe na zdravlje?

Novosti   |   autor: PIP   |   01.09.2022.

Aroniju često nazivaju biljkom zdravlja. Taj naziv stekla je zbog brojnih ljekovitih svojstava.

 

Brojna istraživanja pokazala su da je aronija odličan prirodan dodatak u prevenciji bolesti, a također pomaže i ubrzati ozdravljenje nakon što je bolest nastupila.

Jedan od najčešćih i svakako najpoznatiji proizvoda od bobica aronije svakako je matični sok aronije. Sok aronije potaknut će metabolizam, izlučivanje nakupljenih toksina i viška tekućine. Aronija sadrži vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E i K te minerale kalij, natrij, kalcij, magnezij, cink i željezo i brojne antioksanse među kojima ponajviše polifenola - antocijana.

Studije utjecaja aronije na zdravlje ljudi dovele su do brojnih zaključaka. Dokazano je da aronija pomaže u pročišćavanju organizma od teških metala, a time i njihovog negativnog utjecaja koji može dovesti do razvoja bolesti i malignih oboljenja.

Antioksidativni kapacitet aronije i njenog soka je mnogostruko veći nego, primjerice, borovnice i ostalih bobičastih plodova poznatih kao rasadnik antioksidansa. Ogromna količina tanina i flavonoida gdje glavnu ulogu ima antocijanin, aroniju čine najjačim poznatim antioksidansom današnjice. Zbog tog, izuzetno visokog udjela antioksidanasa, aronija sprječava stvaranje slobodnih radikala i "napad" na zdrave stanice u tijelu i krvnoj plazmi, usporavajući time proces starenja organizma i sprječavajući razvoj kroničnih bolesti.

Dokazano je redovitim korištenjem soka i pripravaka od aronije dolazi do poboljšavanja cirkulacije, snižavanja razina lošeg (LDL) kolesterola, a time i zaštite krvožilnog sustava. Unos aronije također je povezan i sa regulacijom rada gušterače i razine glukoze u krvi, preporuča se kod nepravilnog rada štitnjače te kod metabolikčkog sindroma.

PIP Matični sok aronije je 100% matični sok aronije, bez konzervansa i dodanog šećera. Jedini standardizirani sok aronije na tržištu sa izraženom koncentracijom ukupnih antocijana; sadrži minimalno 1300mg / l ukupnih antocijana. Pažljivom obradom voća zadržani su svi nutrijenti što je garancija visoke kvalitete soka.

https://www.farmakol.hr/aronija-maticni-sok-1000ml.html