Novosti

PIP izlaže na sajmu inovacija!

Novosti   |   autor: PIP   |   20.10.2021.

U organizaciji Udruge inovatora Hrvatske od 14. do 16. listopada 2021. godine održana je 19. Međunarodna izložba inovacija ARCA 2021. Tradicionalno, izložba je održana u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

Na Izložbi je predstavljeno 165 inovacija  iz Hrvatske i deset drugih zemalja. Inovatori dolaze iz realnog sektora, akademske zajednice, obrazovnog sustava i iz drugih segmenata života.

Priliku za predstavljanje svojih inovacija na izložbi imao je i PIP d.o.o, inovativno poduzeće koje gotovo svake godine tržištu ponuditi nešto inovativno.

Na ovogodišnjoj izložbi predstavljeni su inovativni proizvodi BeeSmoke, BeeSmoke forte i Gelee Royale Zn-D3.

BeeSmoke forte je osvojio zlatnu medalju.

 

BeeSmoke - inovativno peletirano gorivo za dimilicu

Koristi se za redovitu primjenu na pčelinjaku kod svakog otvaranja košnica i kontakta sa pčelama. Pčele značajno umiruje u odnosu na ″običan″ dim te je osobito pogodan kad su pčele izrazito nemirne (izostanak medenja, selidba, vjetrovito…). Pčelama ne škodi, u nekoj mjeri omamljuje sve u pčelinjoj zajednici pa i varrou. Preporuča se postavljanje mreže, ježaste tkanine ili nauljene podloge na podnicu kako bi se ono što propadne, pa i Varroa, jednostavno uklonilo.

Umanjuje pojavu grabeži (pljačke) između dviju ili više pčelinjih zajednica i olakšava spajanje pčelinjih zajednica i sigurnije dodavanje matice.

Pakiranje 500g daje više od 20 sati učinkovitog dima i umirene pčele. Nema ograničenja u dinamici korištenja i „doziranju dima“, količinu dima dozirati iskustveno - prema stvarnom ponašanju pčela.

Ne ostavlja ostatke u pčelinjim proizvodima.

 

BeeSmoke forte - inovativno peletirano gorivo za dimilicu (dobitnik zlatne medalje za inovacije  i na 12. Međunarodnom sajmu inovacija AGRO ARCA 2021 u Prelogu) sa kojim pčelarstvo postaje lakše – pčele mirnije, učinkovitije – smanjuje se vrijeme rada i biotehnološki postupci postaju lakši i kraći te se isključuje rizik korištenjem neprikladnih materijala za loženje dimilice (kartoni, tkanine i materijali sa štetnim sastavom za ovu namjenu).

Koristi se na pčelinjaku u posebnim uvjetima kada je pčele potrebno brzo i jako umiriti. Pčelama ne škodi, značajno omamljuje sve u pčelinjoj zajednici. Dio varroa ošamućen se otpušta od pčela, ne ugiba. Preporuča se mreža, ježasta tkanina ili nauljena podloga na podnici kako bi se ono što propadne jednostavno uklonilo, pa i varrou.

Prekida pojavu grabeži dviju ili više pčelinjih zajednica, ubrzava spajanje pčelinjih zajednica i sigurnije dodavanje matice. Omogućava formiranje novih zajednica od pčela iz različitih zajednica i zadržavanje na istoj lokaciji te premještanje pčelinje zajednice na istoj lokaciji bez „gubljenja“ pčela. Uz navedeno omogućava i druge biotehnološke kombinacije,

Pakiranje 200g daje oko 6 sati dima ili do 2 sata intenzivnog dimljenja kroz leto i ventilacijsku mrežu košnica. Nema ograničenja u dinamici korištenja i „doziranju dima“, količinu dima dozirati iskustveno - prema stvarnom ponašanju pčela.

Ne ostavlja ostatke u pčelinjim proizvodima.

 

Nakon više godina traganja, istraživanja i praćenja proizvoda za olakšanjem i učinkovitošću pčelarenja kroz sastav, oblik, formu i tehnologiju izrade te način primjene ostvarene su u nekoliko koraka komplementarne inovacije.

Po Einsteinovoj tezi ako bi nestalo pčela nestalo bi i ljudi, a danas sve češće kažemo ako ne bude pčelara neće biti ni pčela, dalje je sve jasno.

Novi način života, radno vrijeme, mobilnost, konkurentnost i puno toga otežava, osobito mlađima, bavljenje pčelarstvom.

PIP stavljanjem na tržište gore navedena dva inovativna proizvoda daje doprinos u stabilizaciji pčelarstva na način da to postaje lakši i učinkovitiji posao.

Iz područja Apiterapije PIP je u inovativnoj liniji Farmakol prestavio novi inovativni proizvod Gelee royale Zn-D3, sprej.

Gelee Royale Zn-D3 novi je inovativni proizvod u Farmakol liniji.

Svježa  matična mliječ u spreju uz dodatak cinka u dnevnoj dozi 10mg i 200IU Vitamina D3.

100% prirodan proizvod jedinstven po sastavu koji osigurava brzu apsorpciju i maksi.malnu iskoristivost.  Oblik spreja omogućava jednostavnu i brzu primjenu te je pravi  izbor za postizanje optimalne razine vitamina D3, bolju imunost i vitalnost.

Zahvaljujući dobroj prokrvljenosti usne sluznice, vitamin D, cink i matična mliječ direktno dospijevaju u cirkulaciju, zaobilazeći gastrointestinalni trakt. Matična mliječ, cink i vitamin D su moćni saveznici imunosti, jačanja staničnog metabolizma i ukupno vitalnosti.