Komarci, insekti, krpelji - PikoStop!

  |   autor: PIP   |   13.05.2021.

Koji nas proizvodi na prirodnoj osnovi i kako štite od insekata?

Repelenti, sredstva za odbijanje insekata, na prirodnoj bazi su neškodljivi za zdravlje, a pritom nas jednako učinkovito štite baš kao i oni na sintetskoj osnovi

Dočekali smo ljeto, a prije toga i proljeće, godišnja doba kada najviše vremena provodimo van doma što u obiteljskim, što prijateljskim, a što u sportskim aktivnostima. Međutim, vrijeme zabave i odmora nam ubodima, ujedima te noćnim, dosadnim i agresivnim zujanjima vrlo često kvare razni insekti. Taman kada utonemo u prvi san, kreće napad komaraca, životinjice teške od 2,5 do 10 miligrama koja nas nerijetko tjera da udaramo sami sebe.

Iako mogu biti rizični te se prema izvješću Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) komarci smatraju zaslužnima za prenošenje najvećeg broja smrtonosnih bolesti poput malarije i opasne gripe, ubodi insekata uglavnom se smatraju bezopasnima, ali zbog svrbeži i lagane alergijske reakcije znaju bili vrlo neugodni i iritirajući.

Komarci, na primjer, imaju savršen sistem kako pronaći svoj cilj – žrtvu – u čemu im uvelike pomažu naša temperatura i bakterije na koži. Uz to, boja odjeće krvna grupa i metabolizam neki su od razloga zašto komarci mogu više napadati. Istraživanja su pokazala da češće grizu ljude veće tjelesne mase jer proizvode više ugljikovog dioksida (CO2), ljude s krvnom grupom 0, a vole i pivopije te trudnice. Privlače ih i amonijak i mliječna kiselina koju lučimo putem znoja pa su im i oni koji vježbaju savršen meta.
 

Repelenti su sredstva koja pripadaju pesticidima, a jedna od tih skupina su repelenti insekata. Odbijajući insekte oni smanjuju mogućnost njihova ugriza ili uboda a time i vjerojatnost prijenosa bolesti koje prenose, te nelagoda i određene boli. Eterična ulja ili ekstrakti nekih biljaka su prirodni repelenti, imaju spojeve koji, nanešeni na kožu, odjeću, podove i okvire prozora odbijaju komarace, ose, stršljene i druge insekte. Treba znati da niti jedan repelent ne može pružiti potpunu zaštitu. Djelovanje ovisi o puno faktora, koncentraciji djelatnih tvari, koliko se često aplicira i u kojoj količini te različitom djelovanju na pojedine vrste insekata.

PikoStop repelente možete pronaći u ljekarnama, našim poslovnicama ili putem webshopa!
PikoStop: https://www.pip.hr/proizvod.php?tip=proizvod&id=279
PikoStop kids: https://www.pip.hr/proizvod.php?tip=proizvod&id=280