Željezo kod trudnica i dojilja

  |   autor: PIP   |   25.05.2020.

Velik broj budućih mama pati od anemije, čak svaka peta trudnica! Feropip – jači od anemije

 

Željezo je „kritičan“ nutrijent u trudnoći, potrebe za željezom se udvostručuju, od 15 mg dnevno prije trudnoće na 30 mg  dnevno tijekom trudnoće.

U  trudnoći do dodatne potrebe za željezom dolazi jer se volumen krvi u majčinom tijelu povećava i do 50% pa samim time je potrebno i više željeza kako bi se stvarala dodatna količina hemoglobina koji treba kisikom opskrbljivati dodatne stanice. Dodatna potreba za željezom nastaje prijenosom željeza fetusu koji ga marljivo skladišti kako bi imao zalihe kroz prvih nekoliko mjeseci života kada mu je prehrana manjkava ovim važnim mineralom.

Ukoliko se željezo ne nadoknađuje dolazi do manjka - anemije.

Trudnice koje pate od anemije teško podnose krvarenje, otežano se bore s infekcijom i ostalim problemima koji se mogu pojaviti za vrijeme poroda. Jače anemije mogu utjecati na zastoj u razvoju ploda i prijevremeni porod.

Anemija se ne razvija uvijek u početku trudnoće, čest je slučaj u kasnijoj trudnoći, vrlo često i u zadnjem tromjesečju, a sve ovisi o zalihama željeza sa kojima žena ulazi u trudnoću. Nešto manje željeza gubi se i tijekom dojenja.

Preporučuje se na vrijeme započeti nadoknadu putem pripravaka koji sadrže željezo kako bi se stvorile zalihe i održala koncentracija hemoglobina. U organizmu najbolje se resorbiraju prirodni kompleksi željeza, stoga je neophodno u terapiju uključiti prirodne pripravke.
 

Farmakol Feropip, sirup

Medni sirup sa dodatkom dobro iskoristivog oblika željeza- željezo(II) fumarata , koje doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti, sadrži i vitamin C koji je neophodan za apsorpciju željeza i folne kiseline te višestruko poboljšava iskorištavanje elementarnog željeza u organizmu.

Med  medljikovac  osnova sirupa potiče i olakšava apsorpciju željeza , sadrži vitamin B2 (riboflavin), važan za stvaranje stanica krvi. Dodanu vrijednost imaju antioksidansi kojima obiluje koncentrirani sok aronije.

Feropip sirup osim što brzo povećava razinu željeza u krvi, povoljno djeluje na poboljšanje  općeg stanja organizma, otklanja umor i iscrpljenost.

Dobro se podnosi, ugodnog je okusa, ne uzrokuje probavne smetnje (nadutost, žgaravicu, opstipaciju), te je odličan izbor za nadoknadu željeza  kod trudnica i dojilja!