Bez grlobolje, zadržite dobar glas!

  |   autor: PIP   |   13.12.2018.

Grlobolja je česta pojava u zimskim danima. Prvi znaci grlobolje su peckanje i žarenje popraćeno sa bolnim i otežanim gutanjem, kašljem te često povišenom temperaturom.

Grlobolja je česta pojava u  zimskim danima. Najčešći uzroci su  prehlada, pretjerano naprezanje glasnica ili suhi zrak kojem smo izloženi boraveći u grijanim i zatvorenim prostorima.

Grlo, tj. ždrijelo važan je dio ljudskog organizma koji ima višestruke uloge, sudjeluje u procesu gutanja, omogućava artikulaciju govora i štiti donje dišne putove.

U grlu je smješteno limfno tkivo - tonzile koje imaju zaštitnu ulogu, a služe za obranu od infekcija. Nažalost, ne ispunjavaju uvijek tu svoju  ulogu, a kad obole i same postaju izvorom infekcija. Iako upala krajnika zahvaća sve dobne skupine, najčešće obolijevaju djeca zbog nedovoljno razvijenog imunog sustava.

Tonzilitis se češće javlja kod djece do 6. godine života, posebno one koja borave u vrtiću, veća koncentracija djece u istom prostoru pa je olakšan prijenos infekcije.

Prvi znaci grlobolje su peckanje i žarenje popraćeno sa bolnim i otežanim gutanjem, kašljem te često povišenom temperaturom.
Kada se govori o grlobolji, obično se misli na upalu ždrijela (faringitis), upalu krajnika (tonzilitis) i upalu grkljana i glasnica (laringitis). Često se javlja još jedan neugodan simptom – promuklost, to je prevladavajući simptom laringitisa, upale glasnica u grkljanu. Uzročnici ne moraju uvijek biti samo bakterije ili virusi nego i pretjerana uporaba glasnica (govor ili pjevanje), ali i boravak u zadimljenom prostoru.


Liječenje  i samoliječenje

Liječenje upale grla ovisit će o uzročniku  i općem stanju oboljelog.

Grlobolje su najčešće lagana oboljenja i traju do tjedan dana. Najčešće se radi o virusnim infekcijama (adenovirusi, rinovirusi i dr.) koje ne zahtijevaju specifično liječenje, ne reagiraju na antibiotike, a terapija izbora je simptomatsko liječenje. Preporuča se što prije započeti s ublažavanjem tegoba antisepticima i dezinficijensima, lokalno na sluznicu usne šupljine i grla.

Također, nije suvišno podsjetiti na opće higijenske mjere za sprečavanje širenja infekcije kao što su pranje i dezinfekcija ruku, izbjegavanje zatvorenih prostora u kojima boravi puno ljudi, provjetravanje prostorija. Potrebno je i vlažiti zrak u prostorijama s grijanjem, jer nedovoljna vlažnost zraka isušuje sluznicu koja time postaje manje otporna na virusne infekcije.


Rješenje iz PIP-a u sinergiji s prirodom, za dobar glas!

Umjesto sintetskih lijekova i pripravaka preporučamo rješenja iz prirode s kojim možete na zdrav i jednostavan način ukloniti neugodne simptome grlobolje  i prevenirati razvoj težih upala grla.


Farmakol Aquapropol i Farmakol propolis plus sprej za grlo

100% prirodno, bez konzervansa, umjetnih  aroma i alkohola. 


Farmakol  sprejevi  za grlo sadrže otopina suhog ekstrakta propolisa standardiziranog na flavonoide, s ekstraktima kadulje i mente.

Učinkovito jačaju sluznicu usne šupljine,  ublažavaju peckanje i žarenje popraćeno sa bolnim i otežanim gutanjem. Olakšava simptome kod promuklosti, umiruje nadraženu sluznicu grla i usne šupljine, ždrijela i glasnica.

Ekstrakt kadulje sadrži eterično ulje čiji sastojak tujon djeluje protuupalno i antiseptički, dodatno u sinergiji s  bioflavonoidima  propolisa. Ekstrakt mente daje osjećaj svježine

Farmakol Aquapropol sprej preporučamo za djecu od 1. godine života i odrasle osjetljive na alkohol.

Farmakol Propolis plus sprej sa smanjenim udjelom alkohola preporučamo za djecu od 7. godine i odrasle.


Fortepip, medna mješavina oblaže sluznicu grla i ždrijela, jača njenu prirodnu obrambenu sposobnost,  ublažava njeno isušivanje, smanjuje nadražaj i upalu zahvaljujući medu i propolisu koji djeluju antibakterijski i protuupalno. Sastavni dio medne mješavine smrekovi vršci  prirodni su antiseptik i antitusik, sadrže terpene, polifenole, eterična ulja i vitamin C.

Pomažu ne samo kod upalnih stanja sluznice grla i ždrijela već i kod kroničnog i akutnog bronhitisa, otežanog disanja, kod svih vrsta kašlja, s naglaskom na suhi kašalj.


Farmakol Pastile s propolisom

Sadrže suhi ekstrakt propolisa standardiziran na ukupne flavonoide,min 4,05mg flavonoida u dnevnoj dozi. Ugodnog su okusa meda,mentola,limuna, bez umjetnih bojila i konzervansa.

Pastile imaju povoljan učinak na suhu i nadraženu sluznicu usne šupljine ,grla i ždrijela. Doprinose olakšanju kod nadražaju grla i glasnica,ublažavaju suhoću sluznice,škakljanje u grlu i promuklost.

U razdoblju učestale pojavnosti prehlade i infekcije grla i ždrijela smanjuju grlobolju, bolno gutanje. Mentol daje svježinu i dodatno smanjuje  nelagodu