Zdrav izbor za jačanje imuniteta djece!

  |   autor: PIP   |   31.12.2016.

Djeca su izložena velikom broju virusa i bakterija u svom svakodnevnom okruženju, pa tako igra s vršnjacima ili boravak u zatvorenim prostorijama može uzrokovati učestalu pojavu i širenje raznih infekcija. Međutim, ovi čimbenici neće podjednako utjecati na svu djecu. Dok se kod nekih imunološki sustav uspješno bori protiv raznih mikroorganizama, drugi će češće obolijevati.

Zdrav imunološki sustav osnovni je preduvjet dobrog zdravlja. Imunološki je sustav zadužen za detekciju neprijateljskih mikroorganizama koji dospiju u organizam. Zbog toga mora stvoriti posebne tvari – antitijela i stanice imunološke zaštite koji pomažu u neutraliziranju aktivnosti uzročnika bolesti i zapamtiti infekciju do koje je došlo u organizmu. Kad se dijete rodi, ono nema razvijen imunološki sustav, tek mu slijedi put upoznavanja s različitim bolestima i izgradnja vlastitog imunološkog sustava.
Većina djece ima normalan, no nedovoljno „iskusan” imunitet. Za djecu je karakteristično da obolijevaju čak do osam puta godišnje. Hunjavice i prehlade u ranom uzrastu znak su aktivnog rada imunološkog sustava, ma koliko to čudno zvučalo.

Ako se razboli, djetetu je potrebno olakšati bolest i spriječiti moguće daljnje komplikacije do kojih dolazi ako se ono ne liječi pravodobno i na odgovarajući način. Ako je bolest blaga i bez većih komplikacija, pokušajte je izliječiti prirodnim načinom. Izbjegavajte antibiotike i dajte organizmu priliku da se sam izbori za zdravlje. To će mu pomoći da sljedeći put također lakše pobjedi istu ili sličnu bolest.

Što narušava imunitet?

Određene namirnice i utjecaji iz okoliša mogu naškoditi imunološkom sustavu. Prevelik unos šećera, hrana bogata konzervansima i aditivima, pretilost, manjak tjelesne aktivnosti, previše masnoća, osobito životinjskoga podrijetla su čimbenici koji utječu na slabljenje imunološkog sustava. U starije djece imunitet također može biti narušen. Primjerice, prečesto uzimanje antibiotika može izazvati poremećaj crijevne flore ili flore dišnih putova. Tada loše bakterije brojčano nadvladaju dobre bakterije koje štite naš organizam. U tom su slučaju infekcije česte i dugotrajne.

Kako jačati imunološki sustav?

Nutritivni nedostaci mogu povećati osjetljivost na viruse i bakterije, stoga se u svrhu očuvanja i jačanja imunološkog sustava preporučuje  u svakodnevnu prehranu uvrstiti dodatke prehrani koji sadrže vitamine i minerale, te pčelinje proizvode.

Pčelinji proizvodi su riznica „ljekovitih“ tvari iz prirode i od pamtivijeka se koriste i doprinose očuvanju zdravlja čovjeka. Neprestano se proširuju spoznaje o biološkoj aktivnosti sastavnica iz pčelinjih proizvoda, otkrivaju se nova djelovanja i potvrđuju tradicionalna znanja o njihovoj ljekovitosti. Posjeduju svojstva koja ih čine nezaobilaznim dijelom zdrave prehrane, pa je zima bez meda, propolisa, peludi i matične mliječi nezamisliva.

Med je dobar prirodni imunostimulator. Propolis, cvjetni prah i matična mliječ sadržavaju pregršt vitamina, minerala, aminokiselina i flavonoida koji djeluju stimulativno na organizam. Ako dijete nije alergično na pčelinje proizvode, posebno med, propolis i matičnu mliječ, preventivno konzumiranje značajno će ojačati imunološki sustav.

Vitamin C na vrhu je popisa kada je riječ o jačanju imuniteta. Ima jako antioksidativno djelovanje, povećava proizvodnju bijelih krvnih stanica, ali i razinu interferona, prirodnih proteina koje proizvode stanice imunološkog sustava kao odgovor na viruse, parazite i tumorske stanice. Cink je među važnijim mineralima za obranu organizma i u kontroliranim količinama povećava proizvodnju bijelih krvnih stanica koji se bore protiv infekcija i pomaže im da otpuštaju više antitijela. Istraživanja pokazuju kako dodatak cinka kod dojenčadi i djece može smanjiti učestalost akutnih respiratornih infekcija.

Prigodom izbora dodataka prehrani za djecu važno je prepoznati kvalitetu. Prednost dajemo proizvodima od prirodnih sastojaka koji ne sadrže umjetne boje, umjetne okuse, konzervanse i druge aditive. Djeci ne bi trebalo davati dodatke prehrani namijenjene odraslima, već proizvode koji su po dozama i obliku prilagođeni djeci, kao što su sirupi, prašci i komprimati. Zbog jednostavnosti primjeni i bolje apsorpcije na prvom mjestu su sirupasti oblici.

Farmakol Imunalpip plus, sirup

Mednopropolisni sirup svojim sastavom prilagođen je za primjenu kod djece već od prve godine života. Namijenjen je jačanju imunološkog sustava i povećanju snage i vitalnosti organizma, preventivno i kod akutnih stanja virusnih i bakterijskih infekcija, prehlada i alergija. Uz med i propolis, u svom sastavu sadrži matičnu mliječ, prirodni sok aronije, te vitamin C i cink koji doprinose jačanju oslabljenog imunološkog sustava uslijed bolesti, stresa te povećanih fizičkih i psihičkih napora.

Sirup ne sadrži  konzervanse, umjetna bojila  i alkohol.

PIP Ampule matične mliječi sa vitaminom D, vitaminom B kompleksa i vitaminom C

Ampule su također tekući oblik prilagođen za primjenu kod djecu, ne sadrže konzervans, umjetna bojila i alkohol. Ampule sadrže svježu matičnu mliječ koja prirodno sadrži i vitamin C i željezo te podiže opće stanje organizma dodatno povećavajući apsorpciju željeza. Ampule uz matičnu mliječ sadrže vitamin C iz prirodnog izvora (acerole), te vitamin D i vitamine B kompleksa koji doprinose normalnom metabolizmu stvaranja energije, smanjenju umora i iscrpljenosti.

Ampule se preporučuju djeci od 3. godine života.

Autorica članka: Petra Galović, dipl. ing. biotehnologije, PIP d.o.o.